Motorrijtuigenbelasting

De regeling voor oldtimers en de heffing motorrijtuigenbelasting 

De leeftijdsgrens voor belastingvije auto's is 40 jaar. Voor oldtimers, rijdend op benzine, jonger dan 40 jaar die voor 1 januari 1988 in gebruik zijn genomen betaald u een aangepast tarief. Voor oldtimers jonger dan 40 jaar die rijden op diesel of LPG is er in het geheel geen vrijstelling motorrijtuigenbelasting.

Oldtimers ouder dan 40 jaar hebben dus altijd vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting. Het gaat hierbij om benzine, diesel en LPG oldtimers. Ook motorfietsen, bussen, vrachtauto's en kampeerauto's vallen onder de vrijstelling.

Voor oldtimers die voor 1 januari 1988 in gebruik zijn genomen geldt vanaf 1 januari 2014 een aangepast tarief. Dit gaat dus over voertuigen die voor het eerst zijn toegelaten op de openbare weg tussen 1 januari 1978  tot en met 1987. Het gaat hierbij om de oldtimers die op benzine rijden. Bij de motorfietsen, bussen en vrachtauto's maakt de soort brandstof niet uit. Voor de oldtimers die aanmerking komen voor het aangepaste tarief betaalt u een kwarttarief met een maximum van €121,00 per jaar. Voorwaarde is dat u in de maanden december, januari en februari niet met de oldtimer rijdt. Wordt er in deze periode toch gereden dan geldt er bij constatering een forse verzuimboete. De regeling eindigt in 2028 als de auto's die in 1987 zijn toegelaten 40 jaar zijn. 

Let op dat u zelf een verzoek bij de belastingdienst moet indienen om in aanmerking te komen voor het kwarttarief.

Van belang kan nog zijn te weten dat vrachtauto's en bussen niet bedrijfsmatig mogen worden gebruikt om in aanmerking te komen voor het aangepaste tarief.